ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
DOWNLOAD
Download BrochureDownload Summary

PREGLED USLUGE

Maziva ili ulja za podmazivanje su žila kucavica svake mašine „nakvašene uljem“. Tolika je važnost da motor ne može praktično da radi bez prisustva ulja za podmazivanje. Ulje za podmazivanje ne samo da osigurava nesmetano kretanje unutrašnjih komponenti motora i oslobađa otpora, izolirajući sve dijelove jedni od drugih, već obavlja i niz drugih vrlo kritičnih zadataka kao što su:

  • Podmazivanje: Pruža podmazivanje svih pokretnih delova kako bi se smanjilo trenje i habanje.
  • Hlađenje: Upija toplotu koju proizvodi motor i efikasno je rasipa.
  • Čišćenje: ulje za podmazivanje transportuje aditive kao što su deterdženti i disperzanti za čišćenje, skupljajući strane čestice nastale tokom sagorevanja.
  • Zaptivanje: Ulje takođe zatvara komoru za sagorevanje od kartera delujući kao tečni film između klipnih prstenova i zidova obloge.

Zagađivači u ulju za podmazivanje

Iako je za vaš motor važno ulje dobrog kvaliteta, nijedno ulje ne može zauvek zadržati čistoću. Sistem motora nije mreža zatvorene petlje gde biste jednom napunili ulje i zaboravili na njega. Umesto toga, ulje je sklono zagađivanju iz različitih unutrašnjih i spoljnih izvora koji mogu unijeti nečistoće u ulje. Interni izvori čine većinu razgrađivača nafte zbog nečistoća koje se oslobađaju u aktivnostima poput sagorijevanja, habanja i razgradnje ugljovodonika u ulju. Proces paljenja uključuje miješanje goriva i vazduha, što rađa nusproizvode poput ugljenika i delimično sagorjelog goriva, zajedno sa drugim zagađivačima poput kiselina, vode, lakova i lakova koji razgrađuju ulje. Vrijeme je takođe neprijatelj nafte, jer se vremenom ugljovodonici koji formiraju naftu raspadaju zbog slabljenja molekularnih veza.

Tehnike filtriranja ulja za podmazivanje

Da bi se ulje održalo na optimalnom nivou, potreban je postupak filtracije. Učinkovit filter za ulje za podmazivanje osigurava da ulje ostane bez nečistoća i efikasno obavlja svoje zadatke.

Shodno tome, postoje najmanje 3 tehnike korišćene za filtriranje ulja dole pomenute:

  • Filtracija punog protoka: gde se sav izlaz pumpe za ulje filtrira prije ulaska u motor.
  • Zaobilazna filtracija: Tamo gde se unaprijed određena količina protoka ulja filtrira u znatno boljem stepenu nego u sistemu sa punim protokom, prije nego što se vrati u korito za ulje.
  • Kombinovana filtracija: gde se u filtru koriste i tehnike punog protoka i premošćivanja.

Razvoj sve sofisticiranijih motora i potreba za ispunjavanjem viših standarda emisije vode proizvođače automobilskih filtera da dizajniraju najbolje filtere. Jači i napredniji mediji koje koristi orginalne filtere osiguravaju veći kapacitet, poboljšanu efikasnost i poboljšane performanse. Efikasnim uklanjanjem čestica koje uzrokuju habanje motora, motorno ulje može trajati duže i zbog toga zahtijeva rijeđu zamjenu ulja. To rezultira manjim radnim satom što dovodi do manjeg zastoja i veće generacije prihoda.

© Copyright 2021 Automehanika PROROK