KRATAK OPIS

Redovni dijagnostički testovi mogu otkriti probleme sa vašim vozilom prije nego što zahtjevaju skupe popravke, ili još gore, ako vaš kvar ostavi na cesti. I dok mnogi ljudi misle da su dijagnostički testovi neophodni samo kada se upali lampica za proveru motora, proaktivni pristup održavanju automobila ima mnogo koristi. Evo zašto:

ŠTA JE DIJAGNOSTIČKI TEST ZA AUTOMOBILE?

Od svih tehnoloških dostignuća u automobilskom sektoru tokom decenija, jedno od najkorisnijih za potrošače i autotehničare bila je kompjuterizacija komponenata automobila. Koristeći specijalizovani softver, alati za dijagnostiku automobila brzo i tačno ukazuju na problematična mjesta u motoru automobila ili negdje drugdje, zahvaljujući ugrađenim procesorima, mikročipovima i senzorima.

KOJE OBLASTI AUTOMOBILA MOGU TESTIRATI?

Dijagnostička ispitivanja mogu otkriti probleme u motoru automobila, mjenjaču, izduvnom sistemu, kočnicama i drugim glavnim komponentama, kao i probleme u radu sa ubrizgavačem goriva, protokom vazduha i rashladnom tečnošću, kalemima za paljenje i gasom.

Međutim, uobičajena zabluda o dijagnostičkim testovima automobila je da tehničari mogu da koriste alate za čitanje koda da bi utvrdili tačan problem koji je pokrenuo svetlo motora za provjeru. U stvarnosti, kod govori tehničarima koji parametri motora ili komponente nisu u dometu, ali ne precizira uzrok problema. Tu nam dobro dođe stari stari ljudski mozak, jer tehničar koristi iskustvo i stručnost za dijagnozu osnovnog problema.

KOJE SU PREDNOSTI DIJAGNOSTIČKOG TESTA ZA AUTOMOBILE?

Pre pojave dijagnostičkih testova automobila, identifikovanje problema bilo je dugotrajno i skupo, posebno s obzirom na to da su vlasnici automobila svoje automobile doveli do mehaničara tek nakon kvara ili drugog ozbiljnog kvara. Sada kompjuterizovane automobilske komponente mogu otkriti probleme mnogo prije nego što izazovu kvar. Alati za dijagnostiku takođe mogu da provjere u računarskom sistemu automobila obavještenja proizvođača i uskladištene informacije o istoriji automobila, pružajući tehničarima potpunu sliku kako bi izvršili najbolju moguću popravku.

KOLIKO ČESTO TREBA DA AUTOMOBIL DIJAGNOSTIČKI TESTIRAMO?

Ne morate čekati lampicu motora za provjeru da biste dobili test automobila. Ako čujete ili osetite da je nešto „isključeno“, mehaničari mogu da koriste dijagnostičko ispitivanje da bi otkrili problem. Međutim, mnogi tehničari preporučuju da automobil odvedu na dijagnostičku provjeru najmanje jednom godišnje, što će otkriti manje probleme koji se ne mogu videti ili čuti (i koji neće pokrenuti svetlo motora za proveru).

Dijagnostičko testiranje je takođe korisno sredstvo kada pregledavate polovni automobil. I privatni prodavci i profesionalni prodavci automobila trebalo bi da se slože sa dijagnostičkim testom pre nego što se obavežete na kupovinu, a ako to ne učine, to je znak da morate da se udaljite od dogovora.

© Copyright 2021 Automehanika PROROK