KRATAK OPIS

Svakom automobilskom motoru treba ulje, ali neće biti dovoljno bilo koje ulje. Moderni motori dizajnirani su i izrađeni po strogim standardima i zahtijevaju ulja koja zadovoljavaju vrlo specifičnim specifikacijama industrije i proizvođača automobila kako bi se osigurao dug vijek trajanja. Ako ne upotrijebite ulje odgovarajuće vrste i ne provjerite njegovu upotrebu, mogla bi se izgubiti garancija za vaš novi automobil.

Većina automobila kasnih modela zahtijeva sintetičku mješavinu ili potpuno sintetičku, ulja niske viskoznosti, višeklasna, koja štede resurse, koja smanjuju trenje i maksimizirati potrošnju goriva. Međutim, izbor pravog ulja nije uvijek jednostavan. Odgovarajuće ulje za vašu marku i model vozila mora imati ispravan SAE stepen viskoznosti, udovoljavati standardima performansi postavljenim od API-ja, ILSAC-a i / ili ACEA i biti u redu sa jedinstvenim specifikacijama koje je utvrdio proizvođač automobila ili proizvođač motora. Ti su zahtjevi detaljno opisani u priručniku za upotrebu vašeg vozila, a vaša automehaničarska radionica može pružiti informacije o preporučenim specifikacijama ulja za vaše vozilo.

U zavisti o starosti vozila, vrsti ulja i uslovima vožnje, intervali zamjene ulja će varirati. Nekada je bilo normalno mijenjati ulje na svakih 6.000 km, ali s modernim mazivima većina motora danas preporučuje intervale zamjene ulja od 10.000 do 15.000 km. Štaviše, ako motor vašeg automobila zahtijeva potpuno sintetičko motorno ulje, između usluga može ići čak 30.000 km! Stanje motornog ulja ne možete procijeniti po boji, zato slijedite tvornički raspored održavanja za zamjenu ulja.

Intervali zamjene ulja - stariji automobili

Stariji automobili obično imaju intervale zamjene ulja na osnovu kilometraže i imaju dva rasporeda održavanja, jedan za automobile koji se voze u “normalnom” pogonu i drugi za one koji se koriste u “teškom servisu”. Posljednja kategorija uključuje upravljanje automobilom pod jednim ili više sledećih uslova:

  • Primarno kratka putovanja (8 km ili manje)
  • Izuzetno vruća, hladna ili prašnjava klima
  • Stalna zaustavljanje i kretanje
  • Prevoz teških tereta ili vuča prikolice

Ako upotreba vašeg vozila potpada pod strogu definiciju usluge u korisničkom priručniku, održavajte svoj automobil strožim rasporedom. Međutim, ako svoj automobil vozite u normalnim uslovima, budite oprezni trošite teško zarađeni novac na usluge zamjene ulja i druge radove na održavanju koji vam automobil možda neće trebati ili od kojih će imati koristi.

Intervali zamjene ulja - noviji automobili

Većina novijih automobila opremljena je sistemima za nadzor životnog vijeka ulja koji automatski određuju kada je potrebna zamjena ulja i obavještavaju vas upozorenjem na instrument tabli. Rani jednostavni sistemi zasnivaju se na vremenu i kilometraži, ali trenutni napredni dizajni analiziraju stvarne radne uslove vozila kako bi se utvrdilo kada će ulje početi propadati. U stvari, priručnici za vlasnike i održavanje mnogih novijih automobila u potpunosti eliminišu preporuke za “stroge servise”, jer sistem nadzora vijeka trajanja ulja automatski skraćuje interval zamjene ulja kada otkrije rad u teškim uslovima.

Kad god zamijenite ulje u automobilu, tehničarska služba treba resetovati sistem nadzora vijeka trajanja ulja. Ako promijenite vlastito ulje, možete resetovati sistem slijedeći upute u korisničkom priručniku vozila.

Manje česte promjene ulja na novijim motorima čine presudnim da mjesečno provjeravate nivo ulja i dolivate je prema potrebi. Iako će mnogi motori između promjena potrošiti manje od litre ulja, drugi mogu potrošiti čak litru na svakih 1.000 do 1.500 km. Održavanje odgovarajućeg nivoa ulja može vam pomoći da izbjegnete skupe popravke automobila; Trošenje ili oštećenje motora uslijed niskog nivoa ulja neće biti pokriveno garancijom vašeg novog automobila. Imajte na umu da ako automobil ne prijeđete puno kilometara, većina proizvođača automobila preporučuje zamjenu ulja svakih 12 mjeseci, čak i ako se podsjetnik za održavanje nije uključio.

© Copyright 2021 Automehanika PROROK