KRATAK OPIS

Veoma je važno je da točkovi budu podešeni onako kako je fabrika predvidjela, da bi se auto sigurno, stabilno i predvidljivo ponašao pri skretanju, da bi bio „miran“ pri visokim brzinama, da bi se gume ravnomjerno trošile…

Kako da znam da je potrebno centrirati trap?

U slučaju nekog od sledećih simptoma:

  • gume se neravnomerno troše
  • auto vuče u stranu
  • volan stoji nakrivo dok vozite pravolinijski
  • neobično se ponaša prilikom kočenja, oštrog ubrzavanja ili skretanja
  • osjećate da je drugačiji otpor ili osjećaj na volanu prilikom skretanja

Centriranje trapa je obavezno nakon neke intervencije na vješanju!

Ako ste bili kod majstora i menjali npr. silen blokove, kugle, amortizere, opruge, ležaj točka, spone i slično, obavezno nakon toga uradite i centriranje trapa.

Savetuje se da se centriranje (reglaža, optika) obavlja i preventivno, pošto se vi vremenom nesvesno navikavate na neobično ponašanje vozila ili ne primećujete nepravilno trošenje guma.

Nema univerzalnog odgovora na koliko kilometara to treba obaviti. Na primer – na oko 20.000 km. Generalno, što više vozite po lošem putu, penjete su uz ivičnjake, prelazite preko udarnih rupa i slično, češće bi trebalo preventivno ići na reglažu.

Isto važi i ukoliko ste imali udes, čak i ukoliko je bio veoma blag. I slabiji udarac drugog vozila može da poremeti geometriju vešanja.

Neki savetuju centriranje i kada se stavljaju nove gume ili mjenjaju zimski/letnji točkovi. Konsultovali smo stručnjake i mišljenja su podjeljena – uglavnom, nije obavezno, ali može da bude vrlo korisno.

© Copyright 2021 Automehanika PROROK